IVC+R restaura les pintures murals de Vergara al Monestir del Puig
La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga i el diputat provincial, Emili Altur han visitat els treballs acompanyada per l'alcaldessa, Luisa Salvador, la resta de regidors de l'equip de govern i el prior del Monestir, Melchor Azcárate
2/03/2017

L'Institut Valencià de Conservació i Restauració està realitzant la restauració del cambril de la Mare de Déu del Puig, ubicat al rerealtar, entre la sagristia i la capella de Sant Josep de l'església del Monestir de Santa Maria. La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga i el diputat provincial, Emili Altur han visitat els treballs acompanyada per l'alcaldessa, Luisa Salvador, la resta de regidors de l'equip de govern i el prior del Monestir, Melchor Azcárate.

El cambril constituïx una estada rectangular coberta per una cúpula ovalada, la construcció de la qual va finalitzar al setembre de 1780. José Vergara va ser l'encarregat de la decoració pictòrica de la cúpula, petxines i medallons del recinte, on es representen escenes relatives a la història i culte de la imatge de la Mare de Déu del Puig, primera patrona de València que va trobar Sant Pere Nolasc i l'existència de la qual es documenta el 21 de gener de 1231.

En l'actualitat, la cúpula presenta un clavill estructural que travessa alguna zona dels frescos i, una en concret, afecta també el mur sud, travessant totalment l'òcul que representa a Zahyán lliurant les claus de la ciutat de València al rei Jaume I.

Les pintures presenten un aspecte enfosquit pel fum dels ciris, la contínua deposició,en particular de pols de naturalesa més o menys greixosa  i, a causa d'aquest enfosquiment, no es poden apreciar amb nitidesa el colorit i volum de les composicions de Vergara. També presenta eflorescències que han provocat el despreniment de la pel·lícula pictòrica en moltes zones i amb això de la seua policromia.

L'IVC+R està intervenint en la consolidació dels clavills, la neteja de cadascun dels llenços de paret amb pintura mural, la reposició de faltants i la reintegració cromàtica dels mateixos.

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30